3 januari 2022

Stacaravan onderhouden?

Bent u een trotse (nieuwe) eigenaar van een stacaravan of chalet? Zo ja, dan wilt u er vast voor zorgen dat uw caravan een lang levensduur heeft. Hier heeft u zelf invloed op door uw stacaravan of chalet goed te onderhouden. Wij als stacaravandealer hebben een aantal onderhoudstips voor u op een rijtje gezet.

Stacaravan onderhouden zelf doen

Secuur onderhoud draagt bij aan een langere levensduur van uw stacaravan of chalet. Dit kunt u uitbesteden aan een bedrijf, maar u kunt zelf ook veel doen. Hiermee wordt niet alleen geld bespaard, maar u heeft ook controle over uw eigen kostbaar bezit. Wij helpen u graag opweg om u te verzekeren van een onbezorgd vakantieseizoen.

Stacaravan onderhoud – dé 5 tips!

Team JBL heeft 5 belangrijke onderhoudstips opgesomd voor stacaravan occasions, chalets op maat, eigenlijk gewoon voor alle caravans. Na het lezen van deze tips, kunt u uw handen uit de mouwen steken!

Tip 1. Voorkom lekkages

Leeg uw dakgoten op zijn tijd. Er kan van alles in liggen… bladeren, takjes, weggewaaid vuil etc. Dit kan ervoor zorgen dat uw goten verstopt raken. En als deze goten verstopt zitten, kan het regenwater niet weglopen. Het water kan onder de dakbedekking kruipen en dit kan resulteren in lekkages. Voorkomen is toch beter dan genezen!

Tip 2. Ramen en deuren bijstellen

Door wisselende weersomstandigheden kunnen hout en kunststof uitzetten en krimpen. Hierdoor kan het zijn dat ramen en deuren gaan klemmen. Dit kan komen door verzakkingen in de grond. U kunt dit verhelpen door de ramen en deuren weer bij te stellen.

Tip 3. Stacaravan winterklaar maken

Gaat u uw caravan voor een tijdje verlaten? Dan is belangrijk dat uw caravan winterklaar wordt gemaakt. Waarom? Zodat er geen dingen kapot vriezen en dan kunt u na de winter weer gebruik maken van uw vakantiewoning. Voordat de vorstperiode begint is het noodzakelijk om de watervoorzieningen af te tappen. Volg de volgende stappen:
 

 1. Draai de hoofdkraan in de waterput dicht en open het kleine aftapkraantje ernaast;
 2. Vervolgens draait u alle kranen binnen open, ook de douche. Leg de douchekop op de grond, zodat deze leeg kan lopen;
 3. Trek de toilet door, maak de stortbak leeg en droog en vul deze met antivries;
 4. Laat de geiser leeglopen door het aftapschroefje eruit te draaien;
 5. Blaas daarna alle leidingen leeg via de kranen totdat er geen water meer uit de aftappers komt, controleer dit in de put onder de stacaravan of chalet;
 6. Vul vervolgens de overgebleven sifons (gootstenen) met antivries. Antivries is verkrijgen bij een tankstation of de action;
 7. Zorg ervoor dat de caravan goed kan ventileren, zet een paar ramen op een kier en zet de deuren en keukenkastjes open;
 8. Als je in de gelegenheid bent om om en nabij 3 maal in de winter naar de caravan te komen, dan raden wij u aan om vochtvreters te plaatsen. Deze kunt u dan legen als u bij uw caravan bent.

Tip 4. Stacaravan lenteklaar maken

Wanneer u in het voorjaar weer gebruik wilt maken van uw vakantiewoning is het raadzaam om een volledige controle te doen, zodat u deze weer kunt gebruiken zonder enige lekkages. Volg de volgende stappen:

 1. Draai binnen alle kranen dicht;
 2. De stortbak dient ook dichtgedraaid te worden;
 3. Draai de aftapschroef terug de geiser in;
 4. Draai onder de stacaravan of chalet de waterput, aftapkranen en de hoofdkraan dicht;
 5. Dan draait u langzaamaan de hoofdkraan van de put open;
 6. BELANGRIJK: kijk of de meter stilstaat. Zo ja, dan is er geen lekkage.
 7. Vervolgens draait u de hoofdkraan onder de caravan open;
 8. BELANGRIJK: Staat de meter nog steeds stil? Ja, dan is er geen lekkages. Draait deze dan is er een lekkage.
 9. Draai de kraan van de stortbak open en trek het toilet door;
 10. BELANGRIJK: In verband met Legionella raden wij aan alle leidingen met heet water 6 minuten lang door te spoelen.

Tip 5. Stacaravan schoonmaken buitenkant

Wanneer u uw stacaravan van de buitenkant grondig gaat poetsen, dient u met een aantal dingen rekening te houden. Doe dit minstens 1 keer per jaar. Hier leest u hoe:

 • Was 1 kant tegelijk
  Als u eerste de gehele caravan in zeept, is de kans groot dat het reinigingsmiddel op verschillende plekken indroogt. Was daarom 1 kant tegelijk.
 • Houd rekening met de zon!
  Verschillende reinigingsmiddelen zijn gevoelig voor de zon. Dit kan vlekken veroorzaken. Houdt de stand van de zon in de gaten voordat u aan de poets gaat. Het is tenslotte voor u zelf ook fijner om niet in de volle zon te staan.
 • Voorkom traanvorming
  Was van onder naar boven. Hierdoor wordt voorkomen dat er geen traanvorming op de lak ontstaat. 
 • Gebruik de juiste middelen
  De productkeuze voor het schoonmaken van een stacaravan of chalet is enorm belangrijk. Kies uw reinigingsproducten uit die een positieve invloed hebben op de buitenbekleding van uw stacaravan of chalet.

Alle chalets en stacaravan vereisen onderhoud

Of ze nou gemaakt zijn van aluminium, hout of kunststof alle stacaravans en chalets dienen goed onderhouden te worden. Steek uw handen uit de mouwen, want een stacaravan kopen betekent een stacaravan goed onderhouden! Houd dit strikt bij dan heeft u er zelf profijt van!